Bryggeren J.C. Jacobsen jagtede lidenskabeligt den “størst mulige fuldkommenhed” - og han revolutionerede Danmarks of hele verdens ølbrygning med helt nye videnskabelige metoder.
I 1836 blev J.C. Jacobsen introduceret til det bayerske lagerøl, og han gjorde det til sin livsmission at perfektionere brygningen af denne øltype.
Det er i den ånd, vi stadig går nye veje på det gamle bryggeri, der blev grundlagt i 1847.
Når vi eksperimenterer med nye projekter, så sker det med sjæl, historie og videnskabelig indsigt. Vi har nemlig en hel unik adgang til en af verdens største gærsamlinger på Carlsbergs forskningscenter.
Det er med videnskab og lidenskab, at håndværk bliver til bryggerkunst, som også i fremtiden sætter standarden for ”den størst mulige fuldkommenhed”.
Det er derfor, vi siger, at Jacobsen er brygget på lidenskab.
Når J.C. Jacobsen valgte at bygge et bryggeri på toppen af Valby Bakke, var det fordi, her var rent vand og plads til store kældre.
Bryggeriet navngav han Carlsberg efter sønnen Carl. Husbryggeriet Jacobsen ligger i dag i en af de fløjbygninger, som udgjorde J.C. Jacobsens oprindelige Carlsberg og er derfor direkte forbundet med historien.
J.C. Jacobsen blev i født ind i en bryggerfamilie i 1811. Faderen Chresten Jacobsen drev eget bryggeri og var alment anderkendt som en af Københavns dygtigste bryggere. Faderen opfordrede J.C. Jacobsen til at følge i sine fodspor, men også at tilegne sig videnskabelig viden, der kunne være til nytte i fabrikationen af øl. Desværre døde faderen i 1835 og J.C. Jacobsen måtte nedprioritere de teoretiske studier og fokusere på driften af bryggeriet.
I 1836 blev J.C. Jacobsen introduceret til det bayerske lagerøl, og han gjorde det til sin livsmission at tilegne sig metoden bag denne revolutionerende øltype.
Igennem en årrække eksperimenterer J.C. Jacobsen uden held, men i vinteren 1844-45 lykkedes det endeligt at gennemføre den første fuldkomne undergæring og efter en tur i München senere på året, hvorfra han hjembragte to potter gær, begyndte bryggeriet sin regelmæssige produktion af bayersk lagerøl. Salget gik strygende og J.C. Jacobsen begyndte at se sig om efter et egnet sted til en udvidelse uden for bymurene. Her faldt valget på Valby Bakke efter adskillelige vandboringer og nøje overvejelser.
Husbryggeriet Jacobsen ligger på en historisk matrikel, hvor alle bygningerne er fredet og samlet set udgør et af Danmarks væsentligste industrimindesmærker. Bygninger blev etapevist opført i perioden 1847 til 1891. Fra omkring 1906 var de ikke længere i brug som aktiv bryggeri, men tjente andre formål med tilknytning til Gl. Carlsberg.
Det oprindelige Carlsberg brændte i april 1867, så ikke alle bygningerne er helt originale, men ikke desto mindre opført i samme stil i årene efter branden. Heldigvis er de historiske kældre intakte, eftersom de ikke ramtes af branden. Selve bygningen hvor Husbryggeriet Jacobsen ligger, har aldrig tidligere huset et bryghus. Bygningen opførtes i 1878 som en kørehal, hvor der var et særligt dampspil til at løfte fade og fustager op på hestevogne.
Stueetagen, hvor Husbryggeriets tapperi er placeret, husede oprindeligt bødkerværksted og fustagelager. Det var dengang alt øl blev distribueret med fad – enten til skænkestuerne eller til øltappere, der stod for der videre distribution. Første- og andensalen, hvor selve bryghuset ligger i dag, var oprindeligt kasseloft til reparation af trækasser og kassemalerværksted. I 2005 blev lageret ombygget til Carlsberg Husbryggeri med besøgsbar af arkitekt Jørgen Lund fra firmaet Ole Hagen arkitekter.