ANSVARLIG NYDELSE

Hos Jacobsen ønsker vi at fremme god ølkultur. Øl er en dejlig del af dansk kultur og historie, men øl bør som alt andet alkohol altid nydes ansvarligt.

Undgå farlige situationer

Jo mere du drikker, jo ringere er din dømmekraft. Og jo langsommere reagerer din krop på, hvad det sker omkring dig. Det kan føre til farlige situationer – både for dig selv og dine omgivelser. Derfor bør du undgå at drikke eller begrænse mængden, hvis du fx er syg, eller hvis du er i dårligt humør eller i en situation, hvor dét at drikke bare ikke føles trygt.

 

Bevar kontrollen

Mængden og hastigheden af, hvad du spiser og drikker, gør en forskel. I hvert fald på den korte bane. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan bevare kontrollen, så vent med drikke, indtil du er sikker på, at du har styr på situation og kan træffe de rigtige beslutninger. Hvis du ikke kan kontrollere dit drikkeri, bør du slet ikke drikke.

 

Fertilitet, graviditet og amning

Alkohol påvirker både mænd og kvinders evne til at få børn. Så ovevejer I en familieforøgelse, kan det være en god idé, at få en snak om jeres alkoholforbrug med en sundhedsfaglig person, fx familiens læge.

Alkohol under graviditeten kan skade fostret. Der er ikke nogen fælles anerkendt grænse for alkoholforbrug under en graviditet. Hos Carlsberg mener vi, at det rigtige valg er, helt at undgå at drikke alkohol. Ligeledes kan alkohol påvirke dit barn, når du ammer. Både hvis du er gravid og hvis du ammer, anbefaler vi, at du taler med en sundhedsfaglig person, hvis du overhovedet har et alkoholforbrug.

 

Lad være med at sætte dig bag rattet når du drikker

Selv små mængder alkohol påvirker din evne til at køre bil, så det eneste sikre råd er helt at undgå alkohol, når du skal køre bil.

 

Lad være med at drikke, hvis du er mindreårig

Hos Carlsberg mener vi, at nydelse af alkohol hører voksenlivet til, idet alkohol kan være skadeligt for børns fysiske og mentale udvikling. I nogle tilfælde er der dog undtagelser for, hvornår mindreårige må drikke, fx når det sker som en del af religiøse ceremonier eller til private arrangementer. De fleste lande har en minimumsalder for køb og nydelse af alkohol, så vær sikker på, at du forstår og følger lokale love.

Danmark gælder følgende regler for salg af alkohol:
– Du skal være fyldt 16 år for at købe alkohol under og op til 16,5%
– Du skal være fyldt 18 år for at købe stærkere alkohol, det vil sige over 16,5%.

 

Respekter at ikke alle har lyst til at drikke

Mange vælger ikke at drikke alkohol af kulturelle, religiøse eller andre personlige grunde. En beslutning om ikke at drikke bør altid respekteres.

 

Nyd hellere lidt af gangen

”Festdruk”, ”drukture”, ”binge-druk eller blot ”druk””: Kært barn har mange navne. Og definitionerne kan variere, men at drikke store mængder alkohol over en kort periode, som medfører decideret fuldskab er aldrig tilrådeligt. ”Binge-druk” kan have alvorlige kortvarige konsekvenser for dig selv og dem omkring dig. Det kan være sundhedsskader, ulykker, nedsat hjernefunktion, uønsket sex og endda død.