Velsmagende opskrifter, der bryder med vanetænkningen i køkkenet

Ølspecialist Bjarke Bundgaard og kok Per Hallundbæk har i fællesskab skabt en samling af opskrifter, der hver især er parret med en fantastisk Jacobsen øl.

Du får her en samling opskrifter, som ifølge Per Hallundbæk og Bjarke Bundgaard bryder med vanetænkning i køkkenet. For hvorfor ikke gøre noget nyt og uprøvet – selvfølgelig uden at gå på kompromis med kvalitet og smag.

Interessen for øl og ølviden har i en lang periode har været stigende, og det er nu blevet tid til, at man som vært giver sine gæster lidt ud over det sædvanlige.

Øl er i tusindvis af år blevet anvendt flittigt både i og til maden og kan bruges til at tilføre maden ekstra dybde og smag med bitterhed fra humlen og sødme fra malten. Med disse fantastiske opskrifter, som er udviklet og sammensat af Per Hallundbæk og Bjarke Bundgaard, kan du opleve, hvordan øl med sin brede vifte af dejlige smagsoplevelser, er det perfekte match både i og til mad.

Nedenfor finder du seks fantastiske opskrifter, som repræsenterer forskellige verdenskøkkener og tilberedningsmetoder med det gode øl i hovedrollen. Retterne er testet og gennemsmagt, så der opstår den perfekte balance mellem salt, sødt, surt og bittert.

Her får du et overblik, så du kan blive klogere på, hvilke komponenter fra øl & mad, der giver et godt kulinarisk match - men du kan naturligvis klikke dig videre til opskrifterne her i oversigten:

Østers med lime, mynthe, soya og ingefær samt frisk æble smager fantastisk. Denne ret eksploderer af velsmag med umamisk havsmag, frisk mynte, ingefær og lime. Server retten med en porter.

Tatar af okse med kapers er altid godt, men i denne her er kapers skiftet ud med østers, så de bruges som det salt, der giver tataren en ekstra dimension. Prøv den nyfortolkede tatar af okse og østers med julesalat, syltet glaskål, sennepskorn, karse og kartoffelchips, som bør serveres med en Brown Ale.

I denne udsøgte frikassé af perlehøne med svampe, løg og estragon, laves saucen med æblemost og ekstra Pilsner og derefter pocheres hele perlehønebryster heri. Du er garanteret saftigt kød med en fyldig cremet sauce med en let bitterhed. Nyd retten med en Dark Lager.

Denne fuldendte ret kan ikke andet end at lede ens tanker over på Thailand, der med sine friske urter og mange krydderier, bidrager med en autentisk velsmag. Server grillede gambas med nudler, rød carry, mynte og grøntsager med en kold Yakima.

Oksehaler kan noget ingen andre braiserede stykker kød kan. I kombination med sødmen fra persillerødderne og de bløde aromatiske hvidløg samt citronskallens olier, får du en unik smagsoplevelse. Server oksehaler i Brown Ale med stegte persillerødder, syltede hvidløg, salvie og citron sammen med en Brown Ale.

Grillet laks i parløb med masser af lakridsaromaer: fennikel, estragon, kørvel, Pernod og fennikelfrø, omsvøbt af en smørfed, men syrlig sauce lavet på Weissbier og hvidvin, så har man en ret hvor enkelheden og de 2 råvarer komplimenterer hinanden perfekt. Server retten med en Yakima IPA.

Per Hallundbæk

Per Hallundbæk er uddannet kok og har mere end 30 års erfaring fra restaurant- og hotelbranchen over det meste af verden.
Bedst kendt er han nok som direktør og køkkenchef på gourmetrestauranten Falsled Kro, hvor han i årene 2009-2017 har sikret kroens høje gastronomiske niveau.

Bjarke Bundgaard

Bjarke Bundgaard er forfatter til bogen ”Det Gode Øl” og er Carlsbergs interne specialist i øllets verden og historie.
Bjarke har igennem årerne fået stor indsigt i øl og mad og er bl.a. medvinder af ’Den Danske Ølpris’ i 2015 og har ved flere lejligheder optrådt i medierne med sin enorme viden om øl.